hírek, információk, játékok

Választási eredmények: Háromszéken tarolt az RMDSZ

Kovászna megyében az RMDSZ jobb eredményt ért el a vasárnapi önkormányzati választásokon, mint négy évvel ezelőtt  – derül ki a nem hivatalos adatokból.

A következő négy évben is RMDSZ-es polgármester vezeti Sepsiszentgyörgyöt, ahol Antal Árpád harmadik mandátumát kezdi. Kézdivásárhelyen Bokor Tibor 54 százalékot szerzett, így második mandátumában vezeti a várost, akárcsak Baróton Lázár Kiss Barna András, aki a szavazatok 61 százalékát gyűjtötte be vasárnap. Kovásznán is az RMDSZ jelöltjét a szavazópolgárok több mint fele támogatta, így Gyerő József első mandátumát kezdi a fürdővárosban,

Bővebben...

Aláírásokkal harcolnak a Büdös-kútért

Csákány László a Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke tájékoztatása szerint tegnap több mint 500 aláírást gyűjtöttek a Büdös-kút védelmében – így akarják jelezni a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak és az illetékes hatóságoknak, hogy tenni kell valamit a forrás vizének védelmében.

Bővebben...

Digitális idegenvezető kalauzol Sepsiszentgyörgyön

Digitális idegenvezető segítségével is lehet városnéző sétát tenni Sepsiszentgyörgyön. A mobiltelefonra és táblagépekre telepíthető Pocket Guide nevű alkalmazás révén a háromszéki megyeszékhelyre látogató turisták megismerhetik a város látványosságait és azok rövid történetét. A GPS alapú idegenvezető alkalmazás 25 sepsiszentgyörgyi látványosságot érintve kalauzolja végig a városon a turistákat, akik magyar, román vagy angol nyelven hallgathatják tájékoztató szöveget, ismertette az applikációt Dombora Lehel.

Bővebben...

Ismét lobog a székely zászló Kézdivásárhelyen

A céhes város önkormányzatának szervezésében szombaton 20 órakor a Székely Katonanevelde előtti téren felvonták a májusban a főtérről eltávolított székely zászlókat. Bár Kovászna megye prefektusa pénteken törvényen kívül helyezte az ünnepélyes zászlófelvonást, közel ezres tömeg várakozott világháborús hősök emlékművénél, az egykori Kaszárnya előtt. 

Bővebben...

Idén megtáltosodtak a háromszéki érettségizők

A háromszéki érettségiző diákok 56,49 százalékának sikerült diplomát szereznie az óvások elbírálása előtti eredmények szerint – tájékoztatta lapunkat Farkas Csaba. Az  érettségi megszervezéséért felelős tanfelügyelő rámutatott: évről évre javulnak a háromszéki érettségi eredmények, hiszen az idei átmenési arány 13,75 százalékponttal jobb, mint a tavalyi, és az elmúlt esztendőben is 10 százalékos javulás volt tavalyelőtthöz képest.

Bővebben...

A sepsiszentgyörgyi strand nyitvatartása

A nyári hőségben kiválóan lehet hűsölni a sepsiszentgyörgyi vizes létesítmények valamelyikében. Míg a városi strand inkább a szórakozni vágyok kedvenc helye, az uszodát a sportolni és feltöltődni vágyók választhatják gyakrabban. Több mint két évig tartó átépítési munkálatok során a városi strand 2013-ra élményfürdővé alakult, az óta folyamatosan az érdeklődés középpontjában áll. Az uszoda nem csupán a sepsiszentgyörgyiek közkedvelt helye, hanem állandó brassói látogatói is vannak.

Bővebben...

Pünkösdi zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön

Hétfőn, június 9-én, reggel 9 óra 5 perckor érkezik a sepsiszentgyörgyi vasútállomásra a pünkösdi zarándokvonat. A Csíksomlyó Expressz–Székely Gyors nevű vonat Csíksomlyóról Budapest irányába viszi a pünkösdi búcsúról hazafelé tartó utasokat. A vonat 9 óra 11 perckor indul tovább Brassó fele.

Bővebben...

Sepsiszentgyörgyi , hétvégi programok

Múzeumok éjszakája
* A Székelyföldi Vadászati Kiállításnak otthont adó, sepsiszentgyörgyi Bene-Házban ma 17 órától éjfélig várják a látogatókat: origamikészítés (papírhajtogatás) és természetfilm-vetítés is lesz.
* A Székely Nemzeti Múzeumban Kocs Irénke muzeológus tárlatvezetésével indul a program ma 18 órakor; 19 órától „bogaras” foglalkozások, játékok a múzeumkertben; 20 órától festés, 21 órától Fabatka-koncert; 22 órától filmvetítés. A Múzeumok éjszakáján a Tein Teaház büfét működtet.
A belépés ingyenes mindkét helyen.

Bővebben...