TopInfo a színes magazin

           | 

I. (Szent) István király – születési nevén Vajk (Esztergom970980 körül – 1038augusztus 15.) az első magyar király. Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény magyar királysággá alakította át. Ez 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt. Az általa meghirdetett új politikai irányvonalnak ellenszegülő törzseket fegyverrel vagy békés úton behódoltatta, a lázadásokat leverte. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet. Magyarországon minden év augusztus 20-ánI. István király szentté avatásának napját ünnepeljük.

 

Apja Géza magyar fejedelem, anyja pedig az erdélyi Zombor gyula Sarolt nevű, Konstantinápolyban keleti rítus szerint megkeresztelkedett leánya volt. Anyai nagybátyja Prokuj gyula volt, aki István születése környékén költözött át tiszántúli területeiről Erdélybe.

Szent István kisebbik legendája (ill. ezt átvéve a Hartvik-féle legenda) említi Esztergomot István születése helyeként, de ez az adat István-korabeli forrással nem igazolható. A mai bazilika északi lépcsőtornya mellett helyezkedett el a Szent István protomártír-templom, amelyről egy 1397-es cannonica visitatio azt mondja, hogy a mellette fekvő, kápolnává átalakított szobában született. [2] A helyet ma emléktábla jelöli.

István a 970 és 980 közötti időszakban születhetett. Születésének évét a 14. században írt Képes krónika969-ben adja meg.

Születésekor a türk eredetű Vajk nevet kapta, mivel a mainzi érsek által a magyarok számára küldött térítő, Brúnó püspök ekkor már nem tartózkodott a Kárpát-medencében.[4] László Gyula történész szerint töröknyelvű volt Vajk, a név feltehetően a török hős, vezér jelentésű szóból származik. [5] Ilyen módon a törökbej szó rokona. Az eredetileg gazdag jelentésű szó a magyarban () és a törökben is nemzetségfő jelentésűvé vált.

Forrás, és bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n_kir%C3%A1ly

 

I. István király aláírása

 

FacebookGoogle bookmarkTwitterFacebook

TOPINFO nem vállal felelősséget a hozzászólásokért.Nem tükrözik a TOPINFO véleményét a hozzászólások

Valuta árfolyam

oferit de Curs BNR

Facebookon a TOPINFÓ

 

 

 

A TOPINFO, sepsiszentgyörgyi független információs portál, ahol állandóan frissülő hírek, információk találhatóak. Bulvár, külföld, belföld, sport hírek, valuta árfolyam, játékok, időjárás jelentések. Minden egy helyen Sepsiszentgyörgyről. Az oldalon ingyenes apróhirdetési lehetőség is található regisztrált felhasználóknak.